Πρώτη εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα

ΑΛΝΤΕΝ ΝΟΟΥΛΑΝ

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ

ΑΝΘΟΛΟΓΗΣΗ-ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΕΠΙΜΕΤΡΟ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΒΟΣ

Ποίηση, Δίγλωσση έκδοση 128 σσ.: 12.50 x 19,70 εκ.
© LOGGIA P.C., 2020
ISBN 978-618-84744-1-3  
€ 10,90

«Ο κορυφαίος Καναδός ποιητής του 20ού αιώνα»

Robert Bly

Μια από τις σημαντικότερες φωνές της καναδικής ποίησης και, σύμφωνα με τον Αμερικανό ποιητή Ρόμπερτ Μπλάι, «ο κορυφαίος Καναδός ποιητής του 20ού αιώνα», ο Άλντεν Νόουλαν (1933-1983) άφησε ανάγλυφο το αποτύπωμά του στα καναδικά γράμματα και παραμένει ως σήμερα, σχεδόν σαράντα χρόνια μετά τον θάνατό του, ένας από τους δημοφιλέστερους Καναδούς ποιητές. Γεννημένος στη Νέα Σκοτία, παρότι ανατράφηκε σ’ ένα αγροτικό περιβάλλον που δεν ευνοούσε την ενασχόληση με τις τέχνες, ο Νόουλαν κατόρθωσε, χάρη στη φιλομάθεια και το ταλέντο του, να καλλιεργήσει μια ποίηση που κερδίζει τον αναγνώστη με την ανεπιτήδευτη προφορικότητα και την εμφατική κατάφασή της στη ζωή. Τα ποιήματά του, λιτά και πνευματώδη, άλλοτε αποτυπώνουν την καθημερινότητα στην καναδική ύπαιθρο κι άλλοτε μιλούν, με οξυδέρκεια και χιούμορ, για την ανάγκη για δημιουργία, για τη φθορά, την απώλεια και, πάνω απ’ όλα, την αγάπη. Η ανά χείρας ανθολογία περιλαμβάνει σαράντα από τα αρτιότερα και γνωστότερα ποιήματά του, προσφέροντας μια αντιπροσωπευτική εικόνα του έργου του.

 

Robert Fulford, National Post, 10.10.2017

Ο Νόουλαν με την ποίησή του έκανε έναν ειλικρινή, ευθύ απολογισμό της φιλίας, της πατρότητας, της αγάπης, του φόβου και της απόλαυσης του να ζεις. […] το έργο του παραμένει ζωντανό, περισσότερο από τρεις δεκαετίες μετά το θάνατό του, και υπενθυμίζει στους ανθρώπους […] τη μεγάλη του συνεισφορά στην Καναδική λογοτεχνία.

 

Thomas R. Smith, Canadian Writers – Athabasca University, 12.02.2015

[…]η ποίηση του Νόουλαν συνεχίζει να βρίσκει παθιασμένους υποστηρικτές ανάμεσα σε ποιητές και λάτρεις της ποίησης κουρασμένους από την πληκτικότητα και τον εγωκεντρισμό που έχουν κατά πολύ μετατρέψει την σημερινή ποίηση σε ένα πιάτο άγευστο, αδιάφορο. Όταν οι αναγνώστες κουράζονται, πράγμα αναπόφευκτο, με τον εξευγενισμό και το μούδιασμα της ποίησης της εποχής μας, τα βαθιά ανθρώπινα ποιήματα του Νόουλαν θα συνεχίσουν να τους περιμένουν. Από αυτήν την άποψη, η ώρα του Νόουλαν ίσως να μην έχει έρθει ακόμα.

 

Goose Lane Editions, από τη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Νόουλαν, 11.2017

Ο Νόουλαν, ο σημαντικότερος ποιητής του εικοστού αιώνα από τις ανατολικές ακτές της χώρας, ξεκίνησε από την εξοντωτική φτώχεια της υπαίθρου και εν τέλει δημοσίευσε ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα που γράφτηκαν ποτέ στον Καναδά.

-Poetry magazine

Ο Άλντεν Νόουλαν, ο βάρδος των Καναδικών ακτών του Ατλαντικού, έγραψε ποίηση

που αντλεί γοητεία από την πεζή καθημερινότητα και τον δημώδη λόγο.

-Quill & Quire

 

David Eso, The Malahat Review, No. 202, Spring 2018

[…] αναρωτιέται κανείς για την εγγύτητα ανάμεσα στις καλλιτεχνικές ψευδομνήμες του Νόουλαν και σ’ έναν κόσμο δυνητικά περιορισμένο από τη γεωγραφία και τους ταξικούς φραγμούς, ωστόσο διευρυμένο από την πολυμάθεια και το εμπνευσμένο πνεύμα του. 

 

Fred Cogswell, Studies in Canadian Literature, vol. 01, n. 02, 1976

Σήμερα δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία: Ο Άλντεν Νόουλαν είναι ένας σημαντικός ποιητής, όχι μόνο ένας τρελός προφήτης που θρηνεί στις ερημικές ακτές των νοτίων επαρχιών. Έχει εδώ και αρκετό καιρό αναγνωριστεί από αναγνώστες εκτός του Καναδά. Ο Ρόμπερτ Μπλάι, για παράδειγμα, τοποθετεί τον Νόουλαν στην παράδοση του Ντοστογιέφσκι και του Ντ. Χ. Λώρενς  χάρη στην «ψυχική του γενναιότητα» να «ελίσσεται  στις παρυφές του φόβου» με την ποίησή του.

 

Jon Pedersen, Alden Nowlan: An Introduction, National Film Board of Canada, 1983.

Κινηματογραφικό πορτρέτο του Νόουλαν με τον ίδιο να απαγγέλει ποιήματά του.

 

Ραδιοφωνική συνέντευξη με τον Άλντεν Νόουλαν, On the Arts, (CJRT-FM, 1982)