Πρώτη εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα

Ο Νικόλα Πουλιέζε (1944-2012) γεννήθηκε στο Μιλάνο, αλλά έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Νάπολη εργαζόμενος ως δημοσιογράφος. Το 1977 το μυθιστόρημά του Σκοτεινό νερό εκδόθηκε στον περίφημο εκδοτικό οίκο Einaudi, κατόπιν εισήγησης του Ίταλο Καλβίνο. Αν και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, δεν αναδημοσιεύθηκε, από επιλογή του συγγραφέα. Τη δεκαετία του ’80 ο Πουλιέζε εγκατέλειψε τη Νάπολη και αποσύρθηκε στην επαρχία του Αβελίνο. Το 2008 εξέδωσε μια συλλογή διηγημάτων και το 2012, μετά τον θάνατο του Πουλιέζε, το Σκοτεινό νερό επανακυκλοφόρησε και ήδη έχει μεταφραστεί σε τέσσερις γλώσσες.

ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΝΕΡΟ

Ο Μαξ Μπλέχερ (1909-1938) γεννήθηκε στην πόλη Ρόμαν της Ρουμανίας, γόνος μεσοαστικής εβραϊκής οικογενείας. Πολύ νωρίς (1928) προσβλήθηκε από φυματίωση των οστών και πέρασε το υπόλοιπο του βίου του με μακρές περιόδους θεραπείας σε ιαματικά κέντρα στη Γαλλία, την Ελβετία και τη Ρουμανία. Ασχολήθηκε με διαφορετικά είδη του πεζού λόγου, έγραψε ποίηση, και διατήρησε πλούσια αλληλογραφία με επιφανείς συγγραφείς και διανοητές όπως με τον Μπρετόν, τον Ζιντ και τον Χάιντεγκερ. Τα τελευταία χρόνια, το έργο του ανακαλύφθηκε εκ νέου και μεταφράστηκε στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΓΓΥΣ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ

Ο ποιητής Άλντεν Νόουλαν γεννήθηκε το 1933 στη Νέα Σκοτία, στον ανατολικό Καναδά. Εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία δέκα ετών και εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως υλοτόμος και νυχτοφύλακας, προτού στραφεί στη δημοσιογραφία, από την οποία βιοπορίστηκε για δεκαπέντε περίπου χρόνια. Το 1968 του προσφέρθηκε η θέση του φιλοξενούμενου συγγραφέα στο Πανεπιστήμιο του Νιου Μπράνσγουικ, θέση που διατήρησε ως τον πρόωρο θάνατό του το 1983. Τιμήθηκε για το έργο του με πολλές διακρίσεις, μεταξύ άλλων με το Βραβείο Ποίησης του Γενικού Κυβερνήτη, την υποτροφία Γκούγκενχαϊμ και το Μετάλλιο του Αργυρού Ιω­βη­λαί­ου της Βασίλισσας.

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ

 

Jon Pedersen, Alden Nowlan: An Introduction, National Film Board of Canada, 1983. 

Κινηματογραφικό πορτρέτο του Νόουλαν με τον ίδιο να απαγγέλει ποιήματά του.

 

Ραδιοφωνική συνέντευξη με τον Άλντεν Νόουλαν, On the Arts, (CJRT-FM, 1982)